Star of Sweden stödjer välgörenhetsorganisationen, Project Nima
AKTUELLT JUST NU
Den svenska stjärnproducenten, Max Martin hjälpte till att göra coronalåten – På Ghanas största tv-kanaler rullar låten ”Fight that Corona” nu fyra gånger om dagen. Bakom videon, som lustfyllt kombinerar dans med pedagogik, står danslärare från Nima, musikproducenten Max Martin och ungdomar från Mora och Ghana.
Då coronaviruset spreds över världen ökade drastiskt behovet av information. Dream teamet bakom låten är bara ett exempel på hur vi kan hjälpa varandra. Nu behöver vi din hjälp att fortsätta sprida låten – och på så sätt minska smittspridningen.
Project Nimas grundare, Christina Wenngren berättar i en intervju om samarbetet
Hej Christina, berätta lite om dig, vilken roll i Project Nima du har samt lite kort om hur du startade projektet
Jag är Project Nimas grundare och generalsekreterare. Som person är jag nog rätt positiv och glad. En ”ingenting är omöjligt”-person. Jag gillar när det händer saker och har lätt att hitta lösningar även i de svåraste av situationer. Idén till Project Nima startade redan 2012. Men det har tagit tid att bygga upp. Vi har testat oss fram, lärt oss från grunden att se vad som faktiskt är långsiktigt hållbart samt hur man skapar styrka och medvetenhet åt båda hållen. Långsamt men säkert började organisationen ta form genom ett ömsesidigt testande och arbetande. 2015 registrerades Project Nima som en organisation och 2018 tilldelades Project Nima 90-nummer.
Vad är Project Nima?
Project Nima är ett utbildningssamarbete mellan främst Sverige och Ghana. Men vi håller på att etablera oss även i Tyskland! Organisationen startade som en motpol till traditionella välgörenhetsmetoder som ofta är baserade på ett ”vi hjälper dem”-koncept. Det är en välmenande tanke, men världen utvecklas och så bör även synen på hjälpverksamhet. Project Nima utmanar dessa hjulspår, genom att skapa något annat – vi låter välgörenheten gå i båda riktningarna. Vi är alla i behov av hjälp, oavsett om vi är individer eller samhällen. Vi tror att långsiktig förändring sker när vi hjälper varandra, inser att vi kan hjälpa och inte minst, inser att vi även behöver hjälp. Det är genom ömsesidighet som långsiktig hållbarhet och styrka skapas, för alla. Vi har fokuserat mycket på olika typer av utbildningsprojekt med fokus på ämnen som barnhandel, korruption, omvärldskunskap, posttraumatisk stress, stresshantering i sociala medier, mänskliga rättigheter och självkänsla.
Hur möjliggör ni möjligheten för barnen i Ghana att hjälpa barn här i Sverige?
Ungdomar från Ghana och Sverige möts över sociala medier för att utbilda varandra, jämföra och diskutera. På så vis skapar de ett oslagbart utbildningsmaterial som kan användas för att vidareutbilda barn och vuxna i deras respektive hemsamhällen. Tillsammans skapar vi en plattform där barn över hela världen kan utbilda varandra, med hjälp av sina egna unika kunskaper och erfarenheter.
Fokus på utbildningsseminarier från ungdomarna i Sverige till Ghana har varit på tex dyslexi, adhd och olika typer av hjälpverktyg för ungdomar med inlärningssvårigheter. Fokus åt andra hållet, dvs från ungdomarna i Ghana till de svenska ungdomarna är på psykisk ohälsa och sociala medier stress. Vad som gör en genuint lycklig, hur man accepterar sig själv för den man är och mår bra i det. Det har visat sig att det ena landets styrka är det andras svaghet och vice versa. Resultatet har visat sig oerhört spännande. Vi kan verkligen hjälpa varandra.
Hur har ert arbete förändrats sedan Coronapandemin bröt ut?
Vi märkte tidigt under Coronapandemins första våg att det var områden som inte nåddes av korrekt information vilken resulterade i en mängd falska rykten och rädsla. Vi var helt enkelt i behov av ett lättillgängligt, medryckande och undervisande sätt att sprida information om Coronaviruset på. Vårt fokus var framför allt fattigare områden i Ghana, områden med låg utbildningsnivå, dit traditionell media har lite svårare att nå. Vi landade i att musik och dans skulle vara ett perfekt verktyg – universella språk som alla kan ta till sig, oavsett utbildningsnivå och språk. I Project Nima har vi en danslärare från just slumområdet Nima som engagerar sig som volontär hos oss och han ställde direkt upp på att koreografera en dans för att utbilda om Corona-säkerhet.
Den svenska stjärnproducenten, Max Martin hjälpte er göra er coronalåt, berätta mer
Vi insåg att vi behövde en låt, och genom vår mentor Claire Rosvall fick ingen mindre än Max Martin höra talas om vad vi kämpade för. Han ringde direkt och sa att det var bland det bästa han hade hört och att han skulle hjälpa oss att ta fram en cover på en låt. Vi tror fortfarande knappt att detta är sant. Projektet skapades i Sverige och Ghana men låten är lika aktuell i alla världens länder – vi behöver alla påminnas, stöttas och känna glädje i denna globalt utsatta tid. Vi hoppas att låten kan hjälpa till med det – påminna om korrekt information på ett glatt och enande vis.
Hur hjälper ett köp ifrån Star of Sweden Project Nima och vad behövs insatserna som mest nu under Coronapandemin?
Korrekt informationsspridning, påminnelse om information och stödpaket i form av mat och andra förnödenheter. Ghana har legat i lockdown en längre tid, skolor, publika platser, etc. har fått stänga, folk har tappat sina arbeten. Det är en tuff tid för oss alla just nu men i områden som Nima, där dagens inkomst också är den man köper mat för åt sina barn, kämpar människor som aldrig förr att få det att gå ihop. I Project Nima hjälper vi med mänskligt stöd, Corona-säkerhetsinformation och med matpaket så mycket vi bara kan. Särskilt till de som har det allra svårast, t.ex. barn med sjuka föräldrar, barn som pga. av finansiella problem riskerar att skickas iväg till en okänd tillvaro hos bekanta på landet osv. Det är dessutom oerhört fint att få göra ett samarbete med ett företag som er som fokuserar på inre värden och självkänsla så som Star of Sweden. Genom att uppge rabattkoden NIMA så går 20 % av köpet till oss och vad jag beskrev ovan.
Samarbetet mellan Project Nima och Star of Sweden har precis lanserats, hur ser du på samarbetet och varför var ett samarbete aktuellt ifrån början?
Star of Sweden erbjuder inte bara smycken, det är mycket mer än så – det är symboler för den du är som person – något att bära med stolthet och glädje. Precis som Project Nima , Project Nima är inte bara en organisation – det är en symbol för den du är. I Project Nima skapar du förändring både för dig själv och andra genom att hitta dig själv, våga vara dig själv, se styrkan i dig själv och lära dig utvecklas för att nå dina mål. På Star of Swedens hemsida besvarar man frågan Vilka är mina främsta egenskaper för att kunna ta fram det smycke som symboliserar en själv bäst. En symbol över ens inre styrkor. Men för att kunna besvara denna fråga, så måste man tidigare ha lärt sig vilka dessa egenskaper är, våga tro på dem och utveckla dem. Det är det man gör i Project Nima – Project Nima får unga att våga tro på sig själva, se sina styrkor och utveckla dem. Star of Sweden ger en möjlighet att sedan bära dessa specifika styrkor kring hals och armled så man aldrig någonsin glömmer eller tvivlar på sig själv.
Tillsammans stärker Project Nima och Star of Sweden människor och ser till att de aldrig glömmer vilka fantastiska egenskaper de besitter.
Till sist, vad har ni för framtidsplaner?
Vi drömmer om att skapa en digital utbildningsplattform dit skolor kan anmäla sig både i Sverige och Ghana för att ta del av ömsesidiga seminarier där ungdomar utbildar och inspireras av varandras kunskaper, erfarenheter och kulturer. En plattform där du även kan vara med och skapa förändring för andra med hjälp av dina kunskaper och idéer. Vi vill skapa unika verktyg för att få människor att må bättre i världen. Verktyg som hjälper och stärker – både fysiskt och psykiskt. Vi tror att det kan ske om vi börjar se varandra, inspireras av varandra och lär känna varandra.
Ett bra exempel på sådant verktyg är just låten Fight That Corona, där människor från fyra olika kontinenter varit med och skapat ett verktyg för att utbilda, hjälpa, stötta och glädja varandra i en globalt utsatt tid